FB
deenfrplruuk

Knedle serowe z sosem żurawinowym i orzechami

Knedle serowe z żurawiną
  • Składniki:
  • - ser biały – 500 g
  • - masło – 60 g
  • - jajko – 2 szt
  • - kasza manna – 80 g
  • - mąka – 40 g
  • - sól – 1 szczypta
  • Dodatkowo :
  • - orzechy pecan – 50 g
  • - masło – 2 łyżki
  • Sos
  • - żurawina w syropie Provitus
  • - wanilia – 1 laska
  • - cukier – 40 g
  • - mąka kukurydziana – 1 łyżki

 

Sposób przyrządzenia:

 

Knedle :

Ser rozcieramy drewnianą łyżką.

Dodajemy masło , roztrzepane 2 jajka , kaszę manną , sól i trochę mąki.

Dokładnie razem mieszamy.

Opruszonymi mąką dłońmi formujemy knedelki.

Wrzucamy na gotującą , lekko osoloną wodę i gotujemy ok. 5 -7 minut na bardzo wolnym ogniu.

Wyjmujemy za pomocą łyżki cedzakowej.

* Gdy masa będzie za żadna zwiększamy ilośc mąki – zależy to od tego jak bardzo mokry jest ser.

 

Sos:

Do garnka wrzucamy żurawiny.

Rozcinamy laskę wanili.

Ziarenka dodajemy do żurawin.

Dodajemy cukier i sok.

Gotujemy na malutkim ogniu ok. 10 minut.

Mąkę kukurydzianą rozprowadzamy odrobiną zimnej wody.

Dodajemy do sosu żurawinowego i dobrze mieszamy.

Gotujemy raz i zostawiamy do ostygnięcia.

 

Orzechy ( tu pecan ) drobniutko siekamy.

Podsmażamy na maśle.

Podajemy na knedelkach z dodatkiem sosu.

 

Bezpośredni link do przepisu TUTAJ

< powrót