- Składniki :
- - łopatka wieprzowa – 400 g
- - ocet jabłkowy – 1 łyżka
- - olej – 30 ml
- - sos sojowy – 4 łyżki
- - czosnek granulowany – 1 łyżeczka
- - papryka słodka – 1 łyżeczka
- - pieprz – 1 szczypta
- - czosnek – 2 ząbki
- - cebula – 1 szt
- - kurki marynowane – 100 g
- - masło – 1 łyżka
- - mleko – 50 ml
- - mąka pszenna – 1 łyżka
Sposób przyrządzenia:
Mięso myjemy i osuszamy.
W miseczce mieszamy ocet jabłkowy z olejem , sosem sojowym , czosnkiem granulowanym , papryką i pieprzem.
Powstałą marynatą nasmarowac mięso i włożyc do lodówki
( im dłużej będzie w lodówce , tym mięso będzie miało intensywniejszy smak! )
Kurki odsączamy z zalewy.
Cebulę drobno siekamy.
Czosnek przeciskamy przez praskę.
Mięso oczyszczamy z marynaty i wlewamy ją do dużej patelni lub garnka.
Rozgrzewamy i obsmażamy na niej mięso z każdej strony.
Dodajemy 2/3 posiekanej cebuli , czosnek i smażymy do momentu aż cebula się zezłoci.
uważajmy by czosnek się nie przypalił!
Całość podlewamy wodą i dusimy około 40-50 minut.
Pilnujemy , by mięso miało wodę
( w razie potrzeby podlewamy ).
Na patelni rozgrzewamy masło.
Dodajemy kurki i pozostałą cebulę.
Doprawiamy do smaku i chwilę razem podsmażamy.
10 minut przed końcem duszenia mięsa dodajemy do niego kurki.
Mąkę rozrabiamy z mlekiem.
Dodajemy do mięsnego sosu i dokładnie razem rozprowadzamy.
Gotujemy ok. 4-5 minut.
Bezpośredni link do przepisu
TUTAJ
< powrót