Sposób przyrządzenia:
Knedle :
Ser rozcieramy drewnianą łyżką.
Dodajemy masło , roztrzepane 2 jajka , kaszę manną , sól i trochę mąki.
Dokładnie razem mieszamy.
Opruszonymi mąką dłońmi formujemy knedelki.
Wrzucamy na gotującą , lekko osoloną wodę i gotujemy ok. 5 -7 minut na bardzo wolnym ogniu.
Wyjmujemy za pomocą łyżki cedzakowej.
* Gdy masa będzie za żadna zwiększamy ilośc mąki – zależy to od tego jak bardzo mokry jest ser.
Sos:
Do garnka wrzucamy żurawiny.
Rozcinamy laskę wanili.
Ziarenka dodajemy do żurawin.
Dodajemy cukier i sok.
Gotujemy na malutkim ogniu ok. 10 minut.
Mąkę kukurydzianą rozprowadzamy odrobiną zimnej wody.
Dodajemy do sosu żurawinowego i dobrze mieszamy.
Gotujemy raz i zostawiamy do ostygnięcia.
Orzechy ( tu pecan ) drobniutko siekamy.
Podsmażamy na maśle.
Podajemy na knedelkach z dodatkiem sosu.
Bezpośredni link do przepisu TUTAJ
Provitus Dąbrowscy, Malesa Sp.J.
Weteranów 149
05-250 Radzymin
tel: 22 786 62 97
fax: 22 786 66 21