Copyright © Provitus 2022

Provitus Dąbrowscy, Malesa Sp. J.

ul. Weteranów 149

05-250 Radzymin

Designet by MAINET.PL

+48 22 786 62 97

+48 22 786 66 21

biuro@provitus.com.pl

PROVITUS DĄBROWSCY, MALESA SP.J. realizuje projekt dofinansowany z Funduszy Europejskich "Dotacja na kapitał obrotowy dla Provitus Dąbrowscy Malesa Sp. J."

SKŁADNIKI:

- ser biały – 500 g

- masło – 60 g

- jajko – 2 szt

- kasza manna – 80 g

- mąka – 40 g

- sól – 1 szczypta

Dodatkowo :

- orzechy pecan – 50 g

- masło – 2 łyżki

Sos

- żurawina w syropie Provitus

- wanilia – 1 laska

- cukier – 40 g

- mąka kukurydziana – 1 łyżki

Knedle serowe z sosem żurawinowym i orzechami

16 lutego 2022

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Knedle:

Ser rozcieramy drewnianą łyżką. Dodajemy masło , roztrzepane 2 jajka , kaszę manną , sól i trochę mąki.

Dokładnie razem mieszamy. Opruszonymi mąką dłońmi formujemy knedelki. Wrzucamy na gotującą , lekko osoloną wodę i gotujemy ok. 5 -7 minut na bardzo wolnym ogniu. Wyjmujemy za pomocą łyżki cedzakowej. * Gdy masa będzie za żadna zwiększamy ilośc mąki – zależy to od tego jak bardzo mokry jest ser.

 

Sos:

Do garnka wrzucamy żurawiny. Rozcinamy laskę wanilii. Ziarenka dodajemy do żurawin. Dodajemy cukier i sok. Gotujemy na malutkim ogniu ok. 10 minut.Mąkę kukurydzianą rozprowadzamy odrobiną zimnej wody. Dodajemy do sosu żurawinowego i dobrze mieszamy. Gotujemy raz i zostawiamy do ostygnięcia. Orzechy ( tu pecan ) drobniutko siekamy. Podsmażamy na maśle. Podajemy na knedelkach z dodatkiem sosu.

EN