SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Knedle:
Ser rozcieramy drewnianą łyżką. Dodajemy masło , roztrzepane 2 jajka , kaszę manną , sól i trochę mąki.
Dokładnie razem mieszamy. Opruszonymi mąką dłońmi formujemy knedelki. Wrzucamy na gotującą , lekko osoloną wodę i gotujemy ok. 5 -7 minut na bardzo wolnym ogniu. Wyjmujemy za pomocą łyżki cedzakowej. * Gdy masa będzie za żadna zwiększamy ilośc mąki – zależy to od tego jak bardzo mokry jest ser.
Sos:
Do garnka wrzucamy żurawiny. Rozcinamy laskę wanilii. Ziarenka dodajemy do żurawin. Dodajemy cukier i sok. Gotujemy na malutkim ogniu ok. 10 minut.Mąkę kukurydzianą rozprowadzamy odrobiną zimnej wody. Dodajemy do sosu żurawinowego i dobrze mieszamy. Gotujemy raz i zostawiamy do ostygnięcia. Orzechy ( tu pecan ) drobniutko siekamy. Podsmażamy na maśle. Podajemy na knedelkach z dodatkiem sosu.
SKŁADNIKI:
- ser biały – 500 g
- masło – 60 g
- jajko – 2 szt
- kasza manna – 80 g
- mąka – 40 g
- sól – 1 szczypta
Dodatkowo :
- orzechy pecan – 50 g
- masło – 2 łyżki
Sos
- żurawina w syropie Provitus
- wanilia – 1 laska
- cukier – 40 g
- mąka kukurydziana – 1 łyżki
PROVITUS DĄBROWSCY, MALESA SP.J. realizuje projekt dofinansowany z Funduszy Europejskich "Dotacja na kapitał obrotowy dla Provitus Dąbrowscy Malesa Sp. J."
Designet by MAINET.PL
Provitus Dąbrowscy, Malesa Sp. J.
ul. Weteranów 149
05-250 Radzymin
Copyright © Provitus 2023