SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Filet z kurczaka oczyszczamy. Nacinamy wzdłuż tworząc kieszonkę.
Posypujemy z każdej strony odrobiną soli i pieprzu. Cebulę , pora i suszone pomidory drobno siekamy. Dodajemy serek i wszystko razem dokładnie mieszamy. Doprawiamy odrobiną soli. Przygotowaną pastą faszerujemy naciętą pierś.
Na folii aluminiowej ( błyszczącą stroną do zewnątrz ) układamy plasterki szynki , tak by zachodziły jeden na drugi. Na szynce układamy faszerowanego fileta i razem z szynką delikatnie zwijamy tworząc roladkę. Całość zawijamy w folię.
Układamy na blasze i wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok. 30 minut. * Przed końcem pieczenia otwieramy folię i trzymamy jeszcze ok. 5 minut w piekarniku.
Sposób na przyrządzenie ziemniaczków :
1. sposób : możemy je wcześniej ugotowac ( nie na bardzo miękko ) , a potem przez ok. 10 minut podsmażac na patelni ( na wolnym ogniu ) , skrapiając oliwą wymieszaną z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i odrobiną soli.
2. sposób : obrane obtaczamy w oliwie , posypujemy solą i posiekanym czosnkiem , a potem wkładamy do piekarnika – na ok. 45 – 50 minut.
Upieczoną roladkę kroimy w grubsze plasterki. Podajemy z chrupiącymi ziemniaczkami i buraczkami ( na ciepło lub na zimno ).